Zavádění prvních příkrmů je pro děti a jejich maminky důležitým milníkem. Kolem tématu příkrmů se vznáší stále hodně otazníků a maminky si mnohdy nejsou jisté, kdy a po jaké surovině sáhnout, aby to bylo správně.
Jinak to není ani při zavádění kaší do stravy dítěte. Chtěla bych tímto rodiče ujistit, že se nemusí bát je do jídelníčku zavádět, neboť jsou důležitým zdrojem cereálií a vlákniny. Miminko se prostřednictvím kaše také může seznámit s lepkem. Pokud s kaší začínáme, je vhodné zvolit varianty bez lepku – jáhly, rýže, pohanku, quinou. Častou otázkou také je, zda kaše kupovat instantní či je připravovat doma, zda volit mléčné či nemléčné druhy?
…kaší se tedy nebát, ale správně vybírat…
Volba je na každé mamince, co pro ni bude příjemnější na přípravu. Ale vždy je nutné dbát na složení dané kaše. I doma totiž může maminka připravit kaši zcela nevhodnou (např přidá cukr nebo med nebo ji uvaří v rostlinného mléce, které má velmi nevhodné složení, potom je mnohem lepší volit výrobek instantní, jehož složení je přísně hlídáno, a kterou připravíme s vodou, mateřským, kojeneckým či kravským mlékem dle věku dítěte.
Nemléčné kaše jsou rovněž vhodné pro děti s alergií na bílkovinu kravského mléka, kde je nutnost vynechat v jídelníčku mléko, resp. mléčnou bílkovinu. Pro tyto děti můžete kaši připravit se speciálním mlékem, které dítěti podáváte.
Právě kaše jsou pediatry doporučovány jako první večeře či snídaně, podávat je můžete ale v jakoukoliv denní dobu. Každé dítě je jiné, někde bude zvyk takový, že bude kaše vždy jako večeře, u jiného miminka bude vhodnější ji volit spíše k snídani. Pro toto není žádné pravidlo. Nevázala bych se však na “dobré” rady příbuzných, že díky kaši večer děťátko prospí zaručeně celou noc, pokud ne, tak děláme něco špatně. To jsou rady, které bychom měly jako maminky pouštět takzvaně “jedním uchem tam a druhým ven”.
Jak už jsem zmínila výše, tak je velice důležité sledovat složení kaše. Mnohé průmyslově vyráběné kaše totiž obsahují mnoho rafinovaného bílého cukru, glukózofruktozovych sirupů apod, a pro malé dítě tak vůbec nejsou vhodné.
Já osobně preferuji také bio kvalitu cereálií.
Na trhu jsou kaše kvality “babyfood”, ale také ty “obyčejné” instantní, jejichž složení mnohdy není vhodné pro kojence.
Pokud bych měla hodnotit kaši od firmy Gerber, DM Bio, Sunar bio bez cukrz, Hipp bez cukru, tak bude zcela vyhovovat mým požadavkům na instantní kaši pro kojence.
Neobsahují totiž přidaný cukr, její sladkost je dána speciálním zpracováním obilnin.
Z tohoto důvodu je vhodné tyto kaše zavádět nebo je minimálně střídat s doma připravovanými kašemi. Opět ale zdůrazňuji, že ne zdaleka všechny kaše mají takové složení a vždy bychom měli krabičku otočit a pečlivě si přečíst, co kaše obsahuje.
Je obohacena (tzv. fortifikována) o vitamín C a obsahuje více než polovinu denní dávky důležitého železa, na které je dle studií většina dnešních dětí deficitní (Konkrétně u dětí je železo zodpovědné za správný neurokognitivní vývoj, určitě znáte i pojem chudokrevnost, což je nejčastějším onemocněním krvetvorby, při kterém dochází ke snížení množství červených krvinek v krvi a úbytku krevního barviva – hemoglobinu, který je tvořen právě železem. Zjednodušeně řečeno při tomto onemocnění červené krvinky nezvládají přenášet dostatečné množství kyslíku. A mozek a další orgány dítěte nutně potřebují být syceny kyslíkem správně.)
Kaše o označením “dobrou noc” ve většině případů obsahují přidaný cukr. Kaše Hami zase obsahují různé oleje, které tam nejsou potřeba. Tyto bych nevolila
Já osobně jsem vždy kaše kombinovala, někdy instantní, zvláště na cestách nebo v krizovkách doma, jindy jsem vymýšlela zajímavé kaše doma. Ale to jen proto, že miluju vaření a jeho kreativitu.