Vydáno: 11 srpna, 2019
Aktualizováno: 11 srpna, 2019

PRŮJMY U DĚTÍ

MUDr. Tereza Sochorcová
Váš průvodce světem dětského zdraví
11 srpna, 2019

 Aneb častá komplikace letních dovolených… Toto onemocnění znají asi všichni rodiče z vlastní zkušenosti, ale co dělat v takové situaci s dítětem? Tato zdánlivě banální nemoc může mít závažný průběh, zvláště u kojenců, kteří jsou více než starší děti ohroženi ztrátou tekutin. Průjem = tři a více řídké stolice denně, který může mít několik příčin…

 Aneb častá komplikace letních dovolených…

Toto onemocnění znají asi všichni rodiče z vlastní zkušenosti, ale co dělat v takové situaci s dítětem? Tato zdánlivě banální nemoc může mít závažný průběh, zvláště u kojenců, kteří jsou více než starší děti ohroženi ztrátou tekutin.

Průjem = tři a více řídké stolice denně, který může mít několik příčin a je doprovázen dalšími příznaky jako zvracením, horečkou, bolestmi hlavy, svalů, kloubů a břicha; stolice mohou obsahovat i příměs hlenu a krve.

Nejčastější příčiny: 

  1. Neinfekční – z potravin – častá příčina v létě, pobytové zájezdy typu “all inclusive” tomu vyloženě nahrávají. Kdo by si nedopřál všechny ty dobrotky, které zde nabízejí? Ranní palačinky s ovocem, odpolední zmrzlinky, večerní dezerty a vše zapít místním džusem? A nesmíme také zapomenout, že naše “středoevropské zažívání” v některých situacích holt neví, jak trávit neobvyklé kombinace jídel a exotická koření. U dětí to platí mnohonásobně. Někdy prostě “stačí” se přejíst a zažívání nás po zásluze “odmění”.
  2. Infekční – nejčastěji způsobeny bakteriemi, které mají v létě ideální podmínky k pomnožování
  • Kampylobakterióza – nejčastější průjmové onemocnění v ČR – z nedostatečně tepelně upraveného, nejčastěji drůbežího grilovaného masa (kuř. křídla, kebab,…). Onemocnění propukne za 1-7 dní po konzumaci masa. Průjem, bolesti břicha, může ji doprovázet horečka.
  • Salmonelóza – 2. nejčastější – nejčastěji z vajec (tedy i např. doma vyrobená majonéza, tatarka) tatarského bifteku, zmrzliny, masa. Inkubační doba je kratší 6-48 hodin.  Průjem – zelený, vodnatý, častěji je horečka, prudké bolesti břicha. 
  • “Průjmy cestovatelů” – enterotoxický kmen Escherichia coli – nejčastěji v zemích jižní a jihovýchodní Asie, Egyptě. Průjem se objeví hned v prvních dnech po příjezdu, trvá 3 – 5 dní. Provází ho také prudké křeče v břiše, zvracení a horečka. Pokud trvá průjem delší dobu (po příjezdu do ČR), pomýšlíme na parazitární původ.
  • Nejdůležitější je zde PREVENCE!! Nepít místní vodu, nečistit si s ní zuby, vyhnout se nápojům s ledem. Pozor také v hotelích na místní ovoce, zeleninu – dětem vždy raději znovu omýt balenou vodou, zmrzliny. Bakterie může obsahovat i místní nepasterizované mléko, či nedostatečně tepelně upravené maso (hlavně grilované)
  • V zimních měsících se pak nejvíce setkáváme s průjmy virového původu – rotavirové a adenovirové, nejsou z potravy, nýbrž se přenáší mezi lidmi. Má ho celá rodina či školka. Léčba platí jako u ostatních průjmů.

LÉČBA

  • REHYDRATACE – stojí vždy na 1. místě v léčbě průjmu jakéhokoliv původu. Zvláště v letních měsících na ni musíme stále myslet! 
  • Ideální je černý čaj či nesycená minerální voda, či Kulíškův rehydratační roztok – dá se koupit v lékarně
  • PROTIPRŮJMOVÁ DIETA S OMEZENÍM TUKŮ A KOŘENÍ (piškoty, suchý rohlík, rýže)
  • AKTIVNÍ UHLÍ, SMECTA – “vyčistí střevo”, zklidňují střevní sliznici, váží na sebe  některé mikroby a jejich odpadní produkty
  • LAKTOBACILY, BIFIDOBAKTERIE – nutné podávat dlouhodobě, alespoň 3 týdny před cestou do exotických destinací. Příznivě ovlivňují poničenou střevní mikroflóru a urychlují tak léčbu. ENTEROL (Saccharomyces boulardii) či místní léky k léčbě průjmu (většinou léky z ČR na místní průjmy nezabírají, bývají volně prodejné v lékárnách)
  • TASECTAN – obsahuje komplex želatiny a taninu, chrání zanícenou střevní sliznici při akutním průjmu, tvoří na ní ochranný film, což způsobuje snižení četnosti stolice a zkracuje dobu trvání průjmových epizod. HIDRASEC je vhodný pro kojence
  • POZOR! U dětí nepodávat Endiaron a Imodium!!! (naprosto kontraindikováno pro děti do 6 let!)
  • Nejlepší je PREVENCE! – proto si shrneme základních pravidla:
  • Dodržujte základní hygienické zásady. Po použití toalety, jízdě v MHD nebo nakupování si vždy umyjte ruce.
  • Ovoce a zeleninu, které není možné oloupat, před konzumací pečlivě omyjte.
  • Vejce a veškeré produkty z nich pečlivě tepelně upravte. Sami si doma nepřipravujte jídla ze syrových vajec, například zmrzlinu nebo vaječný koňak.
  • Na porcování masa použijte jeden nůž a jedno prkénko, na kterém pak nekrájejte jiné potraviny. Utěrky potřísněné krví co nejdříve vyperte.
  • Maso nerozmrazujte v mikrovlnné troubě, ale vyndejte jej s dostatečným předstihem a nechejte rozmrznout při pokojové teplotě.
  • V létě se vyhýbejte stánkům s rychlým občerstvením, ve kterých nemáte zaručenu čerstvost a nezávadnost použitých potravin.

O autorce

MUDr. Tereza Sochorcová

Tento blog jsem si založila, aby sloužil jako zdroj informací pro všechny, které zajímá dětské zdraví a jeho prevence. Pediatrie je mou vášní a jako maminka dvou chlapečků dětskými tématy žiji dnes a denně. A nejen tím. Miluji zdravý životní styl, takže zde najdete i zdravé recepty a tipy na kvalitní zdroje surovin nebo péči o tělo. Ve své praxi i životě se řídím tím, že prevence stojí na prvním místě.

Odběr novinek

Nechte si zasílat nejlepší a nejnovější články z blogu.

Newsletter
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů

Často kladené otázky

Související otázky k článku.

Připojte se k nám na Facebooku

Podobné články

Jak poznat, že dítě potřebuje psychologa?

Jako rodiče se často potýkáme s otázkou, zda je chování našeho dítěte jen fází jeho vývoje, nebo zda signalizuje hlubší problémy. Může být obtížné rozlišit…...

27 února, 2024
MUDr. Tereza Sochorcová
psycholog