Dort k 1. narozeninám
Inspirovala jsem se dortem Mecháčkem od @cukrfree , korpusu ale bylo méně než jsem si původně představovala, tak jsem ještě musela dodělat druhý korpus. Chtěla jsem totiž udělat dort klasického tvaru s více patry a barvami
- 1. korpus:
- 300g bio mandlové mouky (kupuji od Allnature)
- 30g bio kokosové mouky (také Allnature)
- Půl plechovky kokosového mléka (Wild and Coco)
- 4 vejce (zvlášť bílky a žloutky)
- Troška šťávy z bio citronu
- Banán na oslazení
- 2 čajové lžičky kypřícího prášku
- Navíc 2 bílky – sníh
- 80g zpařeného špenátu – s hodně vymačkanou vodou (můžete přidat i lžičku spiruliny, aby bylo těsto zelenější, chuť bude ale trošku více specifická, špenát není cítit vůbec, já jsem trošku spiruliny dala, zdálo se mi to málo zelené – mám bio od Allnature)
V receptu od @cukrfree (moc děkuji!) jsem změnila jen sladidlo – dala jsem banán. Vyšleháme žloutky, kokosové mléko a banán, poté přidala mouky, kypřící prášek, šťávu z citronu a přidáme sníh. Použila jsem větší dortovou formu 24cm – menší by byla lepší. Proto jsem potom musela dělat ještě i další korpus. Pečeme na 180 °C asi 40 minut. Zkuste si propečení špejlí, každá trouba je jiná. V průběhu pečení neotvírejte troubu, ať těsto nespadne.
- 2. korpus:
- 4 vejce
- 100 g mandlové mouky
- troška stévie
- 1 lžička kypřícího prášku
- Vanilka
Vyšleháme zvlášť žloutky, sladidlo, poté dát mouku, kypřící prášek, vanilku. Vyšleháme do tuha bílky na sníh a jemně vmícháme do těsta. Pozor, ať zůstane těsto krásně vláčné. Pečeme na 170 stupňů 15 minut (opět dle Vaší trouby, monitorujte to, ať nemáte těsto moc suché), poté těsto hned vytáhněte z trouby. V průběhu pečení však dvířka neotvírejte.
- Náplň: 2 smetany ke šlehání
- 2 mascarpone
- vanilka
- Ovoce (Borůvky, maliny, jahody)
Střídala jsem korpusy, které jsou potřeba domácí marmeládou z meruněk bez přidaného cukru. Nahoru jsem dala opět bobulovité ovoce.
Když jsem ho zvládla já, zvládne ho každý. Měl úspěch – nejen u Bertíka. Tak dobrou chuť