Vydáno: 18 března, 2024
Aktualizováno: 19 března, 2024

Je helium v baloncích pro děti opravdu bezpečné?

MUDr. Tereza Sochorcová
Váš průvodce světem dětského zdraví
18 března, 2024

Plánujete dětskou oslavu a nevíte, jestli je bezpečné použít helium? Použití helia je bezpečné, ale je důležité o něm vědět, několik zásadních věcí. Pojďme se na ně tedy podívat společně. Co je to helium? Helium bylo objeveno již v roce 1868 francouzským astronomem Pierrem Janssenem během pozorování spektra sluneční korony, který objevil neznámé žluté spektrální…

Plánujete dětskou oslavu a nevíte, jestli je bezpečné použít helium?

Použití helia je bezpečné, ale je důležité o něm vědět, několik zásadních věcí. Pojďme se na ně tedy podívat společně.

Co je to helium?

Helium bylo objeveno již v roce 1868 francouzským astronomem Pierrem Janssenem během pozorování spektra sluneční korony, který objevil neznámé žluté spektrální linie, které byly přiřazeny doposud neznámému prvku, pojmenovaném po starořeckém bohu Slunce, Héliovi.

Helium je jedinečný plyn, který nabízí nejen praktické využití, ale i řadu zajímavých faktů, které si pojďme společně shrnout.

💡 Helium je druhým nejrozšířenějším prvkem ve vesmíru po vodíku, ale na Zemi se v přírodě nachází pouze v malých množstvích.

Helium je druhým nejrozšířenějším prvkem ve vesmíru a je nejlehčím prvkem v periodické tabulce. Jeho nízká hustota z něj činí ideálního kandidáta pro napouštění balónků a vzducholodí. To má ale i svou stinnou stránku – helium moc dlouho na místě nevydrží, takže balonky vydrží nafouknuté zhruba 8 hodin, poté helium “mizí”. Foliové balónky Vám vydrží déle.

Stejně tak známé změny hlasu (a la Šmoulinka) pomocí vdechnutí helia vydrží několik sekund a poté se hlas vrací k normálu.

Proč se díky heliu mění hlas?

Inhalace malého množství helia může způsobit dočasné zvýšení hlasu, což je známé jako “heliový efekt”.

Helium má schopnost změnit zvukovou frekvenci lidského hlasu díky svým akustickým vlastnostem a rozdílu v hustotě mezi heliem a vzduchem. Když mluvíme, zvukové vlny procházejí skrz naše hlasivky, které vibrují a vytvářejí zvuk. Když vdechujeme helium, nahrazujeme jím kyslík ve vzduchu, který proniká do plic a dává našemu hlasu charakteristický tón.

Jsou heliové balonky neškodné?

Pokud chcete udělat velkolepou dětskou oslavu, tak můžete helium klidně použít.

Je důležité si uvědomit, že i když změna hlasu po inhalaci helia je zábavná, je důležité užívat heliové balónky opatrně a zodpovědně, protože přebytek helia může vést k hypoxii, tj. nedostatku kyslíku v těle. Helium by totiž mohlo kyslík vytlačit do takové míry, že by to naše tělo ohrožovalo.

💡 NIKDY neinhalujte helium přímo z láhve! Je tam pod silným tlakem a právě tato inhalace (prudký přísun helia do plic) může být fatální.

Kde koupit héliové balonky?

Nejpraktičtější je koupit helium přímo i s balónky a provázky v setu. Důležité je nekupovat podezřele “levné” helium z prapodivného zdroje a nenechat děti s balónky manipulovat a vdechovat helium zcela neřízeně (rizika z nedostatku kyslíku viz výše).

Helium se v teple rozpíná, takže pokud budete slavit v horkém létě, tak je nutné se zaměřit na dobu, kdy budete balonky nafukovat.

💡 Helium má nižší hustotu než vzduch, což je důvod, proč se používá k naplnění balónků, které pak stoupají nahoru a vznášejí se.

Kdy nafukovat balonky na oslavu?

V případě, že Vaše balónky nafouknete na maximum hned dopoledne, tak riskujete v odpoledním teplejším počasím jejich prasknutí. Helium se totiž vlivem tepla začne rozpínat a pokud je balónek nafouknutý na maximum, tak helium nemá další prostor pro svoje rozpínání a jednoduše balónek praskne. To se týká hlavně foliových balonků. Jsou totiž pevnější a helium téměř vůbec svým povrchem nepropouští.

Latexové (obyčejné gumové) balonky mají póry, kterými průběžně helium propouští. Teplem se tyto póry ještě zvětší, takže budou helium propouštět více a doba létání se bude zkracovat. Doporučujeme tedy tyto balonky umístit raději do stínu.

Obecně pokud chceme s heliem trošku šetřit, tak nafukujeme balonky v pokojové teplotě a vyhneme se přílišnému chladu.

helium
Je helium v baloncích pro děti opravdu bezpečné? 3
helium
Je helium v baloncích pro děti opravdu bezpečné? 4

Kde všude se s héliem můžeme setkat?

S heliem se můžeme setkat při:

  • Dechová terapie. Směs helia a kyslíku je někdy používána pro léčbu pacientů s dechovými potížemi, zejména u pacientů s astmatem, chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN) nebo akutním respiračním distress syndromem (ARDS). Heliové směsi mají nižší hustotu než vzduch, což umožňuje snížit odpor průchodu vzduchu přes dýchací cesty, což usnadňuje dýchání.
  • MRI vyšetření. Helium se používá jako chladicí médium v magnetické rezonanční tomografii (MRI). V kapalné formě se helium používá k chlazení supravodivých magnetů v MRI skenerech na velmi nízké teploty, což je nezbytné pro dosažení supravodivosti a vysokého výkonu magnetu. Jelikož je helia do každého přístroje potřeba stovky litrů, je jeho provoz velmi nákladný.
  • Operace v oftalmologii. V oftalmologii je helium používán pro vytvoření chladicího efektu při kryoterapii (chirurgické ošetření pomocí extrémně nízkých teplot) pro léčbu očních onemocnění, jako je odchlípení sítnice (retiny) nebo odstranění nádorů oční krajiny.
  • Analýza vydechovaného vzduchu. Helium je také používáno při analýze vzduchu k odhalení různých plicních onemocnění nebo k detekci přítomnosti určitých plynných látek.
  • Výzkum. Výzkumníci využívají heliové chlazené magnety při studiu chování materiálů při extrémně nízkých teplotách, což umožňuje studium vlastností materiálů a fenoménů, které by jinak nebyly možné.

Závěr

Závěrem, helium je druhý nejlehčí prvek ve vesmíru, hned po vodíku, a má tu schopnost, že může zařídit, aby balonky krásně pluly vzduchem. Kdo by si nechtěl na oslavě pohrát s takovým balónkem? Je však třeba helium používat s rozumem.

Ačkoliv je inhalace helia pro změnu hlasu předmětem mnoha vtipů a smíchu, není to bez rizika. Důležité je mít na paměti, že helium může v těle vytlačit kyslík, což v extrémních případech může vést k hypoxii – nedostatku kyslíku.

  • Bezpečné používání: Ačkoliv inhalace helia může být zábavná, je klíčové se vyhnout přebytečnému vdechování a zajistit, aby děti s heliovými balonky manipulovaly pouze pod dohledem. Přímá inhalace helia z tlakových lahví je vysoce nebezpečná a měla by být striktně zakázána.
  • Praktické aspekty: Při výběru balonků pro vaši oslavu pamatujte, že foliové balonky udrží helium déle než latexové. Navíc, pokud se oslava koná venku v teplém počasí, mějte na paměti, že teplý vzduch způsobí rozpínání helia, což může vést k praskání balonků.

Doufám, že jste v článku našli užitečné informace a budu se těšit zase u dalšího článku!

Dejte mi vědět v komentářích, jaké zkušenosti máte s používáním helia Vy!

S pozdravem

Vaše Tereza

Použité zdroje

O autorce

MUDr. Tereza Sochorcová

Tento blog jsem si založila, aby sloužil jako zdroj informací pro všechny, které zajímá dětské zdraví a jeho prevence. Pediatrie je mou vášní a jako maminka dvou chlapečků dětskými tématy žiji dnes a denně. A nejen tím. Miluji zdravý životní styl, takže zde najdete i zdravé recepty a tipy na kvalitní zdroje surovin nebo péči o tělo. Ve své praxi i životě se řídím tím, že prevence stojí na prvním místě.

Odběr novinek

Nechte si zasílat nejlepší a nejnovější články z blogu.

Newsletter
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů

Podobné články

Výběr prvního dětského kola s pedály

Průvodce pro rodiče Přechod na první kolo s pedály je významným krokem nejen ve vývoji dítěte, ale i pro rodiče. Správný výběr kola je důležitý…...

12 září, 2024
MUDr. Tereza Sochorcová

BAREFOOT BOTY VS. KLASICKÉ

Barefoot boty napodobují chůzi naboso. Poskytují dostatek prostoru pro prsty a jsou velmi ohebné a lehké.  Proti nim stojí „klasické“ boty, které jsou často úzké…...

18 června, 2023
MUDr. Tereza Sochorcová
barefoot